”Alice, stå på dig. Du är starkare än mediemobbarna”

Något som jag tycker riktigt illa om inom journalistiken är översitteri, dvs när journalisten är arrogant och hånfull mot den han eller hon intervjuar. En form av härskarteknik. Detta blir särskilt tydligt i radio och teve. En raljant ton hos intervjuaren förstärks och resultatet blir aldrig bra.

Ett tydligt exempel på vad jag menar är Johar Bendjellouls intervju med nya kultur och demokratiministern Alice Bah Kuhnke, MP, i P1 Morgon, (fre 24/10).

Denna intervju resulterade i en mobbningsartikel i Expressen med rubriken ”Nya ministern sågas efter radiointervju.” Expressen har lyckats släpa fram en sk retorikexpert, Barbro Fällman, som säger att Alice Bah Kuhnke, ”retoriskt ” är oförberedd och okunnig. Fredrik Virtanen är en annan halvkändis som i en kommentar till artikeln sågar Bah. På detta är svansen i sociala medier villiga att delta i mobbningen mot kulturministern.

Det är egentligen Expressen med sin efterföljande skräpartikel och mobbarna i de sociala medierna som är det tråkiga, det beklagansvärda. Intervjun i P1 är inte mycket att uppmärksamma. Alice Bah Kuhnke svarar artigt och med behärskning på Bendjellouls arrogans och illa dolda småfnitter. Hon håller till och med masken när Bendjelloul börjar käfta emot ministern vilket är ett kardinalfel för en seriös journalist.

Lyssna gärna själv på intervjun och dra din egen slutsats. Själv anser jag att Alice Bah Kuhnke, efter några veckor på sitt nya jobb, klarade sig bra. Med längre erfarenhet hade svaren med största sannolikhet blivit mer uttömmande, mer informativa. Men även en minister måste få tid på sig. Bendjellouls intervju är tjatig och arrogant, även om vissa frågor är av stort intresse så missade han chansen att göra en intervju där vi lyssnare fick information om den nya regeringens kulturpolitik.

Sanningen är, från min utgångspunkt, att Alice Bah Kuhnke, klarade sin första längre intervju bra. Men kanske borde P1 bekosta en kurs i intervjuteknik för Johar Bendjelloul.

1 svar på “”Alice, stå på dig. Du är starkare än mediemobbarna”

  1. Anonym säger:

    Bendjellouls arrogans och illa dolda småfnitter? Var hör du sådant? …snacka om grönfärgade öron…

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.