Vad jublar vänstern åt?

Vänsterns jubel över Fredrik Reinfeldts fall är beklämmande! Det var ju inte vänstern som fällde honom. Det var ur mörkret till höger om Reinfeldt som slaget kom. Så varför jublar man?

Vilket är väljarnas budskap till Sveriges politiker?

Mer rödgrönt? Nej! Vänstern, miljöpartiet och socialdemokraterna gick fram med 0,2 procentenheter. En spottloska i havet.

Mer miljöpolitik? Nej, miljöpartiet och centern tappar en halv procentenhet var. Och i kampen dem emellan så framstår centern som vinnaren. Partiet har spurtat från siffror under riksdagsspärren före valet till 6,1 procent. Miljöpartiet föll från siffror kring 10 procent till 6,8.

Vinster i välfärden? Nej, Vänsterpartiet gick upp med 0,1, så det var ingen vinnare.

Skola och vård? Om det vore så borde det ha avspeglat sig tydligare i de rödgrönas siffror. Kanske har Alliansen förlorat väljare till följd av alla negativa skolrapporter. Men till vad?

Två saker har svenska folket sagt i detta val.

1. Mer jämlikhet mellan könen. Kvinnor ska stå på samma plattform som männen. NU! Fi:s framgång på 3,1 procentenheter är ett tydligt besked från många unga.

2. Ge Sverige en integrationspolitik värd namnet. Sluta vända ryggen till när så många pekar på den problematik som bristen på en human integrationspolitik skapat. Det går inte att blunda och låtsas som om Sveriges tredje största parti inte existerar.

Många väljare har lämnat moderaterna och socialdemokratin och lagt sina röster på Sverigedemokraterna. Det är ett faktum som de etablerade partierna måste ta på allvar och göra något åt. De invandrare som kommer till Sverige måste integreras i det svenska samhället, de måste få ha ett mål som är realiserbart. Bra utbildning och ett riktigt jobb. Samtidigt måste politikerna lyssna på de metallarbetare eller småföretagare, som blivit utslagna på grund av en ojämlik konkurrens från andra länder.

Fredrik Reinfeldt fixade den svenska ekonomin bäst i hela Europa och tvingades avgå. En stor del av svenskarna som klarat sig bra tack vare en ansvarsfull politik vände honom ryggen.

Fredrik Reinfeldt öppnade sitt hjärta och stod rak och orubblig i sitt avståndstagande mot främlingsfientlighet och rasism. Hans mod gav SD rekordsiffror.

Och nu hånas han av en rödgrön röra som fått 0,2 procentenheter i ökat stöd.

I en demokrati bestämmer väljarna. Det kan vara riktigt obehagligt. Men det är så det fungerar. Och de måste politikerna lyssna på.

Vi är fortfarande en majoritet som, likt Fredrik Reinfeldt, säger ja till att flyktingar ska kunna få skydd och hjälp i Sverige. Men den öppenheten är dyr och mycket svår att klara. Utanförskap är ett allvarligt hot i den svenska demokratin. Det måste få en lösning. Det sämsta som kan hända är att Löfven och hans kompisar fortsätter att blunda för verkligheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.