Vem kan du lita på?

Det här är det första valet där jag röstar som pensionär, alltså inte är aktivt med i nyhetsrapporteringen kring valrörelsen. Nu när jag glidit in från sommarens aktiviteter, långt bort från nyhetspuls och åsikts-sörja, så känner jag mig besvärad. Jag blir hela tiden irriterad över att jag har svårt att få en allsidig, objektiv nyhetsrapportering om valet och dess aktörer. Den goda journalistiken förlorar lite varje dag, förlorar till åsiktsmaffian, till åsiktsakademikerna och de som inte kan, eller vill, skilja på politik och journalistik. Allt för ofta upplever jag att redaktioner eller enskilda reportrar är mer intresserade av att styra i en viss riktning än att ge rak, hederlig information.
Åsikter och analyser har sin plats på ledar- och debattsidor och av kolumnister eller recensenter. Inte på nyhetsplats. Det handlar om tillit. Jag måste som läsare, lyssnare eller tittare kunna lita på att reportern ger en allsidig information. Detta har debatterats, stundtals flitigt, men nu i valet blir sörjan tydlig. Jag skulle vilja förse de reportrar som har en dold agenda med en varningstriangel vid deras byline. På ett sätt är dessa journalister ett hot mot demokratin, särskilt nu i valtider. Det är klart att jag har stött på dem under åren, men de var färre förr och då var jag själv med i smeten och snurrade i nyhetshjulet. Nu läser, lyssnar och och tittar jag med andra mer kritiska ögon.
Jag saknar murvlarna, de som aldrig missar en god nyhet och som vet hur den ska presenteras, de med fingertoppskänsla och näsa för raka, informativa nyheter. De som lever för att informera, förtydliga och som får hjärnblödning när det goda journalistiska hantverket ersätts med tyckande och politiska vinklingar. I den nyhetsförmedling som nu inför valet till stor del består av denna åsiktssörja gäller bara en sak: Du måste själv skaffa information från källor du litar på. Du liksom jag vet förhoppningsvis vilka murvlar du kan lita på. Och så har du säkert en dator och internet. Hämta informationen direkt från de politiska partierna och jämför. Bli din egen journalist, en som du kan lita på!

2 svar på “Vem kan du lita på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.