Samtal, men inte med alla

Atelier_de_Nicolas_de_Largillière,_portrait_de_Voltaire,_détail_(musée_Carnavalet)_-002
När våra politiker kör sina mantran och bygger murar kring sina egna ideologier. När de mobbar oliktänkande och vägrar samtala med dem de inte tycker om, ja, då kan det var på sin plats att damma av ett gammalt välkänt citat:
”Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det.”

Nu påstås att det inte alls var filosofen Voltaire, bilden, som formulerade dessa ord utan den brittiska biografiförfattaren Evelyn Beatrice Hall, (1868 -1919) i boken ”The Friends of Voltaire”. Att det är en kvinna som har formulerat dess kloka ord gör ju inte saken sämre. Snarare tvärtom.
Evelyns ord, som sägs sammanfatta Voltaires egen uppfattning, ligger på sätt och vis till grund för den svenska demokratin.

När Socialdemokraterna byggde sin variant av Marx socialism, det svenska folkhemmet, var just detta att alla skulle få vara med och alla skulle ha rätt att säga sin mening en av grundstenarna. Förmodligen är det också orsaken till att det svenska folkhemmet är en av få varianter av socialism som har lyckats i det verkliga livet.

Nu, när krisen är ett faktum, kan man också notera hur dörrar öppnas på glänt. Fyra borgerliga politiker (kd,c) är nu beredda, på dn-debatt, att göra upp med SD om migrationspolitiken. Om det resulterar i att Alliansen återtar kommandot i frågan så är det naturligtvis bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.