Musik

Läge för en kram

Den här låten gjorde jag för några år sedan. Enligt SoundCloud är det en av de populäraste bland mina 115 låtar som ligger och snurrar där ute. Efter lite för många hjärtproblem, för egen del alltså, plus metoo kan det behövas lite kramar. Så den här låten tycker jag passar bra i dessa tider.

Åh, Herregud!

Jag fick ett mail!

Marian has recommended your song for TOP 10 Blues charts in Stockholm!
“You know i do like this track Gardell and I think it’s worth to be shared, so then many people could listen to it. I just shared it on all of my social circles. My respect for what you do!”

Åh, Herregud!

Det var namnet, ”Åh, Herregud!”. Jo, det måste vara de programmen, en serie upplysningsprogram av och med Jonas Gardell som gick i SVT1 2010.
Det var just det utropet som undslapp mig när jag sett ett par program, ”Åh, Herregud!”
Det var, som jag minns det nu, åtta snyft- och ”tyckasyndomJonas” program där den annars så lysande estradören och författaren Gardell gick ner sig i religiös sirap mixad med en snyftande klagosång över en salt förtvivlad barndom.
Jag har stor respekt för Jonas Gardell men här blev det bara för mycket. För att få utlopp för min frustration skrev jag en låt där jag tillät mig att bli en aning satirisk. Det här är drygt sju år sedan och vad jag gjorde med den där låten har jag glömt.
Men uppenbarligen lever låten där ute i cyberrymden, en vilsen fjäril som likt ett hundratal andra låtar jag har gjort kommer att fladdra omkring tills dess universum kollapsar. Ibland händer det att någon får syn på en av mina fjärilar och fångar in den.
Marian, en kvinna någon stans i världen är just en sådan person. Hon har fångat in ”Gardell.”
I ett meddelande i min mail förklarar hon sin kärlek till låten. Hon har bifogat en bild på sig själv. Jag ser en mörkhyad kvinna som dansar någonstans långt borta från Stockholm. Kanske dansar hon till ”Gardell”.
Det pinsamma är att jag inte slår många egna ackord i den här låten, jag har gjort den med loopar, byggt låten med ett slags musikaliskt lego. Men texten är min, vilken Marian med största sannolikhet inte förstår.
Men visst är vår digitala värld underbar ibland. Här är låten:

Solidarité

Hade det varit 70-tal nu, ja, då hade jag gjort en progglåt i solidaritet med Frankrike. Sedan hade jag och mitt dåvarande band, Ballad Singers, sökt upp någon sunkig bar, kanske ungdomsgård, och vrålat för full hals. Det hade låtit ungefär så här:

Refugees

Det är bara en låt. För mig är det en låt om hopp och förtvivlan. Det är en instrumental beskrivning av människor på flykt. För mig.

En annorlunda jullåt till er alla

Det här är min julklapp till er alla. När ni tröttnat på ”Hej, tomtegubbar…” kan ni släppa loss i denna irländskinspirerade låt som jag totade ihop för musik-siten SoundCloud. Tycker det är skönt att blanda upp det svenska med lite annan musikkultur. Tack för all uppmuntran och alla vänliga ord under året. God Jul!

Rullator Blues

Jag såg en man med rullator i Stockholmstrafiken. Han väjde inte för någonting. Jag tänkte att om jag tvingas gå med rullator någon gång så ska jag bli som han, vara kaxig och ta min plats. Den här är en låt till alla med rullatorer. Det är bara att köra!

Back to India

”Back to India” är en slags hyllningslåt till kvinnorna i Indien och deras kamp för att få gå ofredade i det offentliga rummet. Lite pretentiöst kanske men låten, som nu har några år på nacken, har ju via Soundcloud faktiskt nått fram till några av dem som den var avsedd för. Och den känns aktuellare nu än då jag gjorde den.

Goda nyheter

Goda nyheter

Good News är en låt som jag gjorde till Soundcloud för några år sedan. I dag, i skuggan av konflikten i Ukraina, känns den aktuell igen. Så jag skickar den till Vladimir Putin med en hälsning från den ”goda” världen. Den värld där du och jag bor. Vi som är jäkligt trötta på ledare som Putin. Vi som vill att våra barn och barnbarn ska växa upp i en värld där vi respekterar varandra och varandras åsikter. Där vi respekterar andra länder och deras suveränitet. Det låter nästan puerilt men det är inte sällan som det självklara gränsar till det barnsligt enkla. Det var ju den här nyheten man drömde om som pgm-ledare på Rapport. Det förblir en dröm.

”Rescue me”

”Rescue me” är en slags kampsång för pensionärer. Ja, för gubbar, alltså. Låten är till dem som kanske känner sig lite håglösa, lite visionslösa. Rådet är väl, om du har de sociala förutsättningarna, att ragga på din sköterska, packa väskan och dra. Du lever bara en gång och refrängen närmar sig. Funkaay! (sound-toned är mitt alias på musiksiten soundcloud)

 

1 of 3
123