Blåbär från Argentina (!?)

Blåbär
Jag spetsar min yoghurt med några blåbär varje morgon, det är gott och ska vara nyttigt. I somras gick jag ut i skogen på landet och plockade svenska, obesprutade härliga blåbär. Så att jag skulle ha till min yoghurt inför bistra tider med frost och snö.

Det är möjligt att jag överdoserar, att jag överskridit lagomgränsen för mitt blåbärsintag. Faktum är hur som helst att mina svenska blåbär redan är slut. I den plastpåse i kylen där jag förvarat mina blåbär återstår nu endast små blåbärsblad, olika typer av mossa samt ett antal tallbarr från den stora skogen.

De första dagarna kunde jag stå emot suget. Efter ett tag försökte jag med andra bär och frukter som t ex torkade gojibär eller papayabitar. Jag måste nu krypa till korset och erkänna att jag är en blåbärist. Jag måste ha blåbär.

Gick med raska steg till Ica:s frukt- och bäravdelningen och greppat girigt en ask med blåbär, en oförlåtligt liten ask för 35 kronor. Tillbaka vid frukostbordet blundade jag och kände hur lugnet återvände. Jag njöt av blåbär, mycket större och på något sätt rundare än de svenska.

Men tillfredsställelsen varade inte länge. På den oförlåtligt lilla förpackningen läste jag att dessa stora runda bär var plockade i Argentina och förpackade i Belgien. Jag slutade äta och lutade mig fundersamt tillbaka.

Jag bor i ett land med så mycket blåbär att vi skulle kunna försörja en stor del av världen. Ja, på sätt och vis gör vi väl det redan. Tänker på alla utlänningar som tar lån över sin betalningsförmåga för att få komma hit och plocka. Och här sitter jag och äter blåbär från Argentina, dyra blåbär i en oförskämt liften ask.

Jag sitter i blåbärsskogen och käkar blåbär från Argentina. Det är ju inte klokt! Jag känner mig som en dum idiot. Någon någonstans bli mångmiljonär på idioter som jag. Å hur i helv… kommer det sig att Ica och de andra livsmedelskedjorna köper in blåbär från Argentina? Till och med den lilla Ica-handlaren på landet, där blåbärsriset växer utanför dörren, säljer oförskämt små plastförpackningar med blåbär från Argentina.

I dag pluppade jag ner torkade gojibär i yoghurten. I ren protest. Fråga mig inte var de kommer ifrån eller vad de kostar. Då blir jag bara arg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.