Hur kunde vi ha så fel?

IMG_0549
Det blåser en kall vind från öster. Och blickar vi åt det håll där vinden kommer ifrån kan vi vid klart väder se att himlen är röd.

Någonting är fel.

En kall vind och en röd himmel är ingen bra kombination. Inte om vinden kommer från öst. När vi som är lite äldre ser den röda himlen kommer den där obehagliga känslan från vår barndom tillbaka. Och vi förstår vad som nu händer. Vi ser hotet i det röda.

Mordor har vaknat igen. Himlen där i öster var så blå och vacker för inte alls så länge sedan. Fast det är klart, 25 år är kanske en ganska lång tid för oss människor. En tillräckligt lång tid för att många ska glömma hur det var då. Hur det var under det som kallades för kalla kriget.

De unga känner ännu ingen oro. De var ju inte med då, i tiden innan befrielsen, tiden innan muren föll. De har ingen erfarenhet och känner därför inte igen tecknen. De märker inte av den svaga lukten av svavel- och krutrök. Och de tror fortfarande att den röda himlen i öster är en vacker solnedgång. Det är ingen som tänker på att solen går ner i väst. Ingen av oss äldre säger något. Varför oroa ungdomarna i onödan. Tids nog får de vetskap.

I våra små grannländer vid stränderna öster om havet är förändringen mer påtaglig. Där är historien och erfarenheterna från Mordor betydligt mörkare än här hos oss. Där, på andra sidan havet, har man redan börjat att förbereda sig. Där vet man att det aldrig går att lita på Mordor. Aldrig!

Vi har varit så naiva. Vi trodde, efter Mordors sammanbrott för 25 år sedan, att ondskan var besegrad. Då, när våren äntligen kom och svaveloset ersattes med underbara dofter, när till och med den kalla vinden blivit varm och tilläts smeka våra kinder och lekfullt rufsa i vårt hår, då var vi övertygade om att framtiden skulle ha lärt av historien. Himlen i öster skulle aldrig mer bli röd. Det var vi övertygade om.

Tänk så fel vi hade.

Mordor har återhämtat sig och är åter stark och stor. Under minst ett decennium har krigare utbildats och vapen byggts och tillverkats. Och invånarna i Mordor, de som vi lärt känna som goda och fredsälskande människor, blir återigen indoktrinerade av sina ledare. De får veta att det är vi som är hotet mot deras liv och välstånd.

Vad kan vi göra? Bygga ett starkt försvar? Skrattretande. Vi kan aldrig stoppa Mordor. Inte på egen hand.
Vad ska vi göra då? Vi kan vända oss mot väst där solnedgången är äkta och där vinden är ljummen och behaglig. Jag talar om den vind som på kort tid kan blåsa upp till stormstyrka. Stormar från väst är något som inte ens Mordor rår på. Men en ljummen vind från väst blir aldrig en storm om vi inte vill det.

5 svar på “Hur kunde vi ha så fel?

  1. Benny säger:

    Trams! Hotet kommer från andra sidan Atlanten. Läs bara hur USA lägger sig i Ungerns och Frankrikes inrikespolitik och hur man störtade Janukovitj i Ukraina. Har du missat spioneriet på Merkel och andra europeiska politiker? Hotet kommer från USA som också står bakom 80% av alla krig och oroligheter sedan andra världskriget. Tar du med Israel så blir siffran 90% dvs TVÅ länder i världen som står bakom nästan alla krig och annat jävelskap de senaste 70 åren.

    Svara
    1. Peter säger:

      Då, på 70-talet, var jag med i FNL-rörelsen och demonstrerade mot USAS:s vidriga krig i Vietnam. I dag blir jag lika upprörd över Rysslands agerande i Ukraina. Så i dag ser jag Ryssland som det hotfulla och icke demokratiska. Men jag har aldrig sagt att USA är något föredöme i de här sammanhangen.

      Svara
      1. Martin säger:

        Så varför vill du bjuda in amerikanska ockupationssoldater hit till Sverige?!!??

        Och om du tycker Ukraina är hemskt, vad tycker du då om förstörelsen av Irak och Libyen? Alla initierade av USA. Och genomförda med amerikanska vapen?

        I Ukraina avsattes en demokratiskt vald president med våld. Hur många av USAs politiker och ”handymen” besökte inte Maidan? John MCain är väl den tydligaste, han har för övrigt besökt islamisterna i Syrien också. USAs stöd till kuppen i Ukraina är tydligt. Naturligtvis kör Ryssland med fulspel där också, det gäller ju deras egen gräns och deras egen säkerhet. Och visst går Rysslands fulspel ut över Ukrainas suveränitet. Men det gör faktiskt USAs fulspel där också. Och USA gör det på andra sidan jorden, USAs fulspel är offensivt, Rysslands är defensivt. Att du blir extra special upprörd över Ukraina men INTE blir upprörd över det långt hemskare och mycket mer ensidigt ondskefullare och ensidigt lögnaktiga Irak och Libyen tyder på ett ganska vinklat perspektiv?

        Du ska dock ha tack för att du publicerar mina arga kommentarer 🙂

        Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.