Konsten att missa en havsörn

Det är grått och fuktigt när jag går över fälten och åkrarna i Vreta i Gästrikland. I ena handen har jag kameran med teleobjektivet, i den andra stativet. Längre bort, i kanten mot skogen, ser jag rådjuren. Det är många i år och min granne, Gunnar, säger att det beror på att det finns lodjur i skogen. Då söker sig rådjuren till ängarna i närheten av bebyggelsen där det är tryggare.
Rådjur
Rådjuren är oroliga
Men jag ser också ett gäng kråkfåglar som kraxar och beter sig vid ett avrinningsdike cirka 400 meter bort. Jag anar skator och kråkor men också korpar och när några passerar över mitt huvud på väg till sina kompisar förstår jag att någonting är på gång.
Jag tittar i kamerasiktet och ser korparna flyga upp och ner i diket, men jag ser också någonting annat, någonting som är större än en korp. Jag anar en rovfågel men den är dold av buskage och högt gräs.
Korp
Korpen varnar
Jag ökar på mina steg men ju närmare jag kommer ju skränigare blir fåglarna. Jag stannar men är fortfarande för långt från målet för att få bra bilder. Ytterligare några korpar flyger över mitt huvud och varnar.
Jag tar upp kameran och tar bilder på allt som flyger där borta vid diket. Då ser jag den plötsligt, rovfågeln. De flyger lågt och jag får ingen skärpa i kameran. Det är för mycket buskar och träd i vägen. När rovfågeln lyfter över skogen länge bort ser jag den imponerande vingbredden, men nu är den för långt bort.
havsörn
Korpen till vänster är stor. Örnen är betydligt större.
När jag tittar på de suddiga bilderna i kameran svär jag för mig själv.
Jag har just missat min första havsörn.

örn2
Havsörnen flyger bort mot skogen
När jag en stund senare kommer fram till diket ser jag rådjurskadavret som örnen och korparna kalasat på. Jag tar mig fram till en liten ö av buskar och träd och sätter kameran på stativet. I två timmar väntar jag. Korparna skrattar åt mig och örnen som säkert förstår korparnas prat visar sig inte. När mörkret sänker sig ger jag upp. Jag är besviken men samtidigt pirrar det i mig. Om en havsörn häckar i närheten komma vi att ses igen.
örn3
Vi kommer att ses igen, örnen och jag

Kommentera