Utanförskapet

MIDEAST-PALESTINIAN-ISRAEL-WEST BANK-BARRIER-DEMO
Några råd till en ung man på en stege.

Min vän,

Det är inte bara tiggarna eller förortsmisären som dagligen påminner oss om utanförskapet. Det är mycket mer än så. Det är attityden, de skarpa linjerna. Den där muren som blir allt högre men som ingen låtsas om. Och det är kraven som tvingar dig till val du kanske inte alls vill eller kan göra.

Vill du vara med på tåget mot lycka och framgång så kostar det. Har du inte pengar får du låna. Om du inte kan eller vill låna får du det tufft. Då måste du vara stark, ha tålamod och framförallt, vara kreativ. Du kommer att mötas av stängda dörrar. De som tog lånet får en nyckel, men inte du.

Jo, de är klart att det handlar om politik. Men inte partipolitik. Allvarligt talat, jag tror inte att det spelar så stor roll vilken politisk väg du väljer. Längre fram går vägarna ihop, i alla fall om du väljer de breda vägarna. Grusvägarna och de små stigarna skulle jag inte rekommendera. De leder oftast ut i ingenstans eller till platser där du inte vill vara, platser där din röst och frihet inte har samma värde.

Så, vad fan ska du göra? Du har ju samma rätt som all dem som lever på lånade pengar.
Jag tror att din styrka är att du inte är ensam. Utanförskapet är stort och den samlade kreativiteten och styrkan i detta utanförskap är enorm. Gör något av det. Utnyttja den demokrati som du lever i.

Undvik våld. Det leder ingenstans. Den som inte har lärt sig det har inte mycket till förstånd. Nej, det räcker med mångfald. En enad front av utanförskap mot arrogansen. Det är nu du ska använda din kreativitet, din största tillgång.

Manifestationer är bra. Fackeltåg och ett hav av människor som kräver att murarna rivs. Jo, jag vet, problemet är att ena alla under ett tak, under en paroll. Olika kulturer, olika religioner, politiska ytterligheter. Det är minst sagt problematiskt.

Men tänk efter. Alla har en sak gemensamt. Utanförskapet. Det är där du måste börja. Det fodras dock ett ledarskap. En karismatisk ledare. En kreativ, smart doer.

Hitta henne eller honom. Det är ditt uppdrag. Och du, glöm inte att använda din kreativitet.

Hör av dig!

1 svar på “Utanförskapet

  1. Ola T säger:

    Som vanligt, Peter, åsikter som är väl värda att fundera på. Jo, jag tror också på en mer samlad reaktion mot utanförskapet i utanförskapet. Jag tror den kommer. Förr eller senare, men jag är inte helt säker på att konsekvenserna av en sådan reaktion är av det slag som jag vill ha. Men det kan vi kanske diskutera mera om en annan gång.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.