Rösten – etermedias akilleshäl

Engler1
Sämre hörsel är ett problem för många äldre. Själv tvingas jag nu bära hörapparat efter ungdomens synder med hög musik och hörlurar på för hög nivå. Till detta tusentals nyhetssändningar i radio- och teve med sk öronsnäcka, inte sällan felinställda med överslag och öronterror som följd. Eftersom min egen journalistkarriär har handlat mycket om min röst, som nyhetsuppläsare på TT och Rapport vill jag nu slå ett slag för rösten i etermedia.

Mannen på bilden är Per Anders Engler. Reporter på Rapport, Sveriges Television. Du har säkert sett och hört honom från många av världens hörn. Det är något speciellt med hans reportage. Du kanske har tänkt på det. Han har det som ger nyheten en extra dimension. Han ger oss något utöver det vanliga.

Han har rösten. När han talar i sina inslag kan man inte låta bli att lyssna. Den där djupa och klara rösten stänger på något sett av det kringliggande bruset och man lyssnar till hans budskap till 100 procent.

Varje chef på teve- och radioföretag bör lyssna på Per Anders Engler. Ingen kan då undgå att förstå hur viktig rösten är för förståelsen, informationen och engagemanget. Det borde vara självklart, eller hur? Men det är inte det.

För radio borde ju rösten vara allt, vid sidan av den journalistiska talangen. Men den är lika viktig för teve. Du som har lyssnat på Per Anders förstår säkert vad jag menar. Och för en programledare borde ju rösten vara lika viktig som utstrålningen. Alla som får programledarjobb i nyhets-teve borde ha samma talang som exempelvis Katarina Sandström och Lisbeth Åkerman där utstrålning, röst och journalistisk seriositet är de gemensamma nämnarna. Jo, Bengt Magnusson, TV4 får också högsta betyg.

Tänk dig rösten som borstad sammet, en aning ruggad. Det är så det ska låta. Dialekt eller utländsk brytning är inget hinder, snarare en fördel. Bara orden är tydliga. Min favorit i detta avseende är, som jag har nämnt tidigare, svt:s meteorolog Deana Bajic från Serbien. Hon uttalar varje stavelse tydligt och hennes brytning blir därmed en tillgång.

Det är hög tid att uppdatera rösten i radio och teve. För vem bryr sig om ett reportage eller väderprognos som ingen orkar höra på.

3 svar på “Rösten – etermedias akilleshäl

  1. Ola T säger:

    Intressant. Har faktiskt aldrig tänkt på röstens betydelse trots att jag ibland retar mig på att man inte hör vad hen säger och ibland tydligt hör varje stavelse från en annan hen. Ska i fortsättningen bättre lyssna till rösten.

    Svara
  2. Ina säger:

    Detta var lite intressant och märkligt.
    Jag har just sett ett program med P A Engler som berättare och hade jättesvårt att höra vad han sa.
    Därför googlade jag hans namn och kom hit!
    Så olika man kan tycka!
    Jag tyckte han höjde och sänkte rösten så halva ord försvann hela tiden.
    Programmet hette Hiroshima: 75 år efter bomben.

    Svara
  3. Annika säger:

    Håller med personen som skrev artikeln om röstens betydelse. Per Anders Englers röst har en dimension extra. Allvar, engagemang och ett lugn.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.