Därför går det bra för miljöpartiet

Läste i DN (5/6) att miljöpartiet, i EU-valet, blev största parti i Hornstull på Södermalm i Stockholm.
En både intressant och skrattretande information.

I Hornstull bor en inte oansenlig mängd journalister, många av dessa är anställda på Sveriges Television och Sveriges Radio. Själv känner jag minst fem från min gamla redaktion på SVT som bor i Hornstull.

Du minns säkert den kritiserade undersökningen från JMG (institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Göteborgs universitet) som publicerades 2012. Drygt 50 proc av journalisterna anställda på SVT och SR uppgav där att de röstar på miljöpartiet. Professorn i journalistik vid JMG, Kent Asp, hävdade i Rapport att Miljöpartiet därmed hade en gräddfil i medierna, partiet granskades inte lika tufft.

Resultatet från EU-valet bekräftar alltså JMG:s statistik. Miljöpartiet formligen bärs fram av en majoritet av journalistkåren på Södermalm i Stockholm. På vinterhalvåret lämnar de, journalisterna, sina stora, svindyra bostadsrätter och samlas på krogarna i Hornstull och pratar om tittar- och lyssnarsiffror samt politik. Gemensamt för dem är att de har små knappar med en maskros på kavajuppslagen och ylletröjorna. På somrarna träffas de på Gotland där de alla har sommarställen. Jag har hört att de åker dit i sina bensinslukande suvar men det är ingen som vill prata om det.
(Ursäkta? Nej, jag bor i Vasastan och har sommarställe i Gävleborg. Ja, det kan väl hända att jag åker i en större bil men det är ju för att barnbarnen ska få plats. Och den drar himla lite disel…)

Så nu vet du varför det går så bra för miljöpartiet i Stockholm. Och varför det är så få negativa reportage och inslag om just det partiet, om man nu ska tro på professor Asp. Och journalister har ju en förmåga att blint och okritiskt lita på professorer från fina universitet.

Stefan Löfven (s) gör alltså klokt i att gå i armkrok med Miljöpartiet. Då får ju också han åka i gräddfil där kritisk granskning är tabu.

(OBS! Denna artikel står under fliken satir)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.