En viktig ursäkt

Jag var under min tid på TT med och grävde fram sanningen om de tvångssteriliserade i efterkrigstidens Sverige. Det ledde till eko i Europa och så småningom skadestånd från den svenska staten. Nu handlar det om romerna.

”Det får inte råda något som helst tvivel om att rättssäkerheten i Sverige omfatta samtliga medborgare”.
Det skriver DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i dag. Och det är precis det som är det viktiga i justitiekanslerns, JK:s, beslut att ge romerna, som olagligt registrerats, upprättelse.

Romerna har fått statens ursäkt.

Polisens registrering av romer var en kränkning. Justitiekanslern, JK:s, beslut om skadestånd till 4700 romer i Sverige är ett viktigt beslut. Massregistrering var olaglig. De som registrerats ska få 5000 kronor var.
Men romerna är missnöjda med skadeståndets storlek. Nu väntas långbänk i Europadomstolen.

Soraya Post, politiker och romsk människorättsaktivist, tycker i DN att det är ett skambud. Flera andra romer håller med. Erland Kaldaras, romska ungdomsförbundet vill ha 250 000. Att erbjudas 5 000 är ett slag i ansiktet, tycker han.

Det viktiga i fallet med polisregistreringen av romerna är att de fått en ursäkt för själva lagbrottet, registreringen. Pengarna i det här fallet är, om inte oviktiga så i alla fall av mindre betydelse. De flesta av de registrerade romerna har inte vetat om att det har funnits i polisens register, inte förrän registret avslöjades. I stort sett ingen förutom polisen har känt till det. Som enskilda individer har det alltså inte varit kränkta, inte i offentlighetens ljus.

För att försöka visa vad jag menar vill jag göra en jämförelse.

Narkosläkaren. Här är JK:s beslut ett slag i ansiktet och en ny kränkning. JK har beviljat 20 000 i ersättning till den friade narkosläkaren på Astrid Lindgrens barnsjukhus. I tusen dagar var hon misstänkt för barnadråp. I oktober 2011 friades hon på alla punkter. Läkaren krävde 2,5 miljoner i ersättning för psykiskt lidande och förlorad inkomst. Konsekvenserna av misstankarna mot henne blev att hon fick sparken, fick avbryta sin forskning, blev utfryst av sina kollegor, tvingades sälja sin bostad och blev utpekad som en barnamördare. JK anser inte att hon har lidit någon egentlig skada och erbjuder 20 000.

Barnläkarfallet är en rättsskandal och JK:s beslut ett hån.

Fallet med romerna är snarare ett exempel på när rättsstaten fungerar.

1 svar på “En viktig ursäkt

  1. Linnea säger:

    Jag håller med. Fallet med narkosläkren är en riktig rättsskandal.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.