En före detta prostituerad

En före detta prostituerad, Tanja Rahm, talar ut på SVT/Debatt. Nu, som etablerad terapeut och författare i Danmark, hånar hon och förlöjligar sina före detta kunder, män som hon tog betalt av i tre år från 20 års ålder. Artikeln har delats över 13 000 gånger. Den är en hit på sociala medier.

Hon skriver b l a: ”Kära sexköpare, om du tror att jag någonsin kände någon sexuell lust för dig, så har du väldigt fel… det enda jag ville var att tjäna snabba pengar.” Eller… ”När du berömde mitt utseende, min kropp, eller mina sexuella förmågor kunde du lika gärna ha spytt på mig. Du såg nämligen inte människan bakom.”

Hon skriver också: ”Prostituerade är bara där för män som du. Män som står i vägen för ett sunt och respektfullt förhållande mellan män och kvinnor.”

Jag känner inte Tanjas bakgrund, okunnig om varför hon blev prostituerad. Jag vet inte om hon tvingades till prostitution eller om hon själv valde för att få snabba pengar. Var det tvång har hennes inlägg en annan tyngd. Vad än orsaken är så är jag givetvis glad över att hon lyckades ta sig ur prostitutionen och att hon nu verkar ha ett bra liv där hon är uppskattad och respekterad som kvinna.

Men när jag läser hennes öppna brev till alla hennes före detta torskar så känner jag olust, det är någonting som inte stämmer. Det kan vara så att hon går någon annans ärenden, att hon nu utnyttjas på nytt, denna gång politiskt. Eller så skyfflar hon ner alla dessa män i samma avgrund därför att det lindrar hennes ångest över det hon har gjort och varit med om. Det som hon nu ångrar.

Vilken man tror att hon kände lust? Få eller ingen. Men de fick ju vad de ville ha eftersom Tanja erbjöd dem det. Säkert fanns där någon stackars man som blev förälskad i henne och verkligen menade att hon var det vackraste han sett. Varför håna honom? Och jag tror definitivt inte att alla män som någon gång har betalat för sex står i vägen för ett respektfullt förhållande med kvinnor. Betalning sker ju på så många olika sätt.

Vill man hata alla män som någon gång har betalat för sex så är det väl intressant läsning. Men hur mycket jag själv än föraktar allt som har med förnedring, tvång eller våld att göra så avskyr jag också generaliseringar. Tanja kan hata det hon har gjort och dem som utnyttjade henne, men att hon hamnade i sin beklagliga situation är inte bara männens fel.

Män som våldtar, förnedrar, förminskar eller visar brist på respekt för kvinnor, för andra människor, måste vi alla bekämpa, verbalt och straffrättsligt. Likaså måste vi fortsätta kampen mot trafficking och all form av sexualitet som inte är frivillig.

Sverige har en lag som strafflägger sexköpare. Men prostitutionen fortsätter i hemmen, via internet och dit lagen inte når. Jag försvarar ändå lagen. Om en enda kvinna har undgått att bli illa behandlad, slagen eller våldtagen till följd av lagen så har den sitt berättigande.

Men prostitutionen fortsätter. Och unga flickor, som Tanja blir bara fler och fler. Gå vidare Tanja, bearbeta det du har varit med om. Men se upp så att du inte blir utnyttjad på nytt.

(Bilden är en illustration. Det är inte Tanja)

3 svar på “En före detta prostituerad

  1. Anna Cecilia säger:

    Jag kan förstå om man vill förringa/förnedra ngn, eller en hel grupp av människor, om man själv upplever att man blivit utsatt för förnedring – och prostitutionens yrkesstatus innebär, oavsett kundens attityd, till att den prostituerade förnedrar sig. Nu hittade jag inte artikeln du kommenterar, så jag har inte läst den själv, däremot hittade jag en mkt intressant tråd på familjeliv inom ämnet. Här hittar du allsköns ingångsvinklar och intressanta perspektiv på prostitution, både som begrepp och i praktiken: http://www.familjeliv.se/Forum-9-191/m53302415-17.html

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.