Sveket

Dagens Nyheter, med sin chefredaktör Peter Wolodarski i spetsen har, uppenbarligen, ett prioriterat mål under det krig, den pandemi, som just nu pågår. Det är att göra myteri, att i bakhåll fälla krigets befäl med generalen Anders Tegnell i första ledet. Likt en quisling har tidningen sedan dag ett gjort allt för att sabotera Folkhälsomyndighetens strategier. Nu senast ger man utrymme åt en rad missnöjda professorer och läkare som med ifrågasatt underbyggda fakta försöker slå undan fötterna för generalen. I den akademiska världen råder inte sällan avundsjuka och strider, det är väl känt. Att låta dessa högt utbildade akademiker offentliggöra sitt missnöje i Sveriges största morgontidning är ett misstag. Visst har de rätt till sin kritik, den är till och med viktig, men den ska ske till kollegorna i Folkhälsomyndigheten bakom kulisserna. Inte framför öppen ridå. Varför? Historien visar tydligt att det är förödande att kritisera sina generaler under pågående krig, det innebär alltid oro, osäkerhet och minskad stridsvilja hos soldaterna. Det i sin tur leder till rädsla, mer ångest, ofta handlingsförlamning och därmed fler döda och fler allvarligt skadade.
Peter Wolodarski, i krig följer du generalens order, även om du inte är säker på att vägen till målet är den snabbaste och säkraste. När kriget är över kan du träda fram och låta ditt fotfolk analysera, debattera, kritisera och utvärdera. Men inte nu. Visst ska dina journalister ställa kritiska frågor, ifrågasätta och kräva svar. Men under brinnande krig är det dåligt omdöme att medvetet försöka få sin meriterade general på fall, en general som slåss dygnet runt för sitt folk. Det sista vi behöver just nu är ett myteri.
Kritikerna i DN:s debattartikel kräver att de folkvalda ska ta över. Är det ett dåligt skämt? Vad vet de folkvalda om pandemier, virus och smittspridning? I stort sett ingenting. Om de hade gjort det, ja, då skulle de förmodligen inte ha gjort sig av med den utrustning som fanns lagrade över hela Sverige för några decennier sedan, en nedrustning trots varningarna från just Folkhälsomyndigheten. De folkvalda ska fatta besluten, men det är beslut som grundar sig på just Folkhälsomyndighetens meriterade kunskap. Kritikerna på DN debatt vill förstås att de folkvalda ska vända Tegnell ryggen och lyssna på dem istället. De vill byta general under pågående krig. Det är en riktigt dålig strategi.

1 svar på “Sveket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.