Vitstjärnig blåhake

Detta, mina vänner, är den vitstjärniga blåhaken. Den skiljer sig från blåhaken genom den vita fläcken under näbben.Det är unika bilder eftersom den inte alls ska finnas där jag fotograferade den, vid Dalälven i Gästrikland. Blåhaken, fjällens näktergal, häckar längs fjällkedjan från Dalarna till Lappland. I augusti – september drar den söderut till Mellersta Östern eller österut till västra Indien. Men den vitfläckiga övervintrar i norra Afrika och uppges häcka i Spanien och CentralEuropa. Vad gör den då i Gästrikland? Kanske har den hängt med sin kusin, blåhaken till Lappland och är nu på väg söderut. Jag hade helt enkelt tur där jag satt på en sten i kanten av rågåkern där den vitstjärninga, på sin väg söderut, fick syn på mig och beslöt att visa upp sig. Linné kallade blåhaken för Norrlands näktergal. Dess sång påminner mycket om näktergalens. Blåhaken påminner mycket om rödhaken, en annan av mina favoriter. Njut av den vitstjärniga, en fantastiskt vacker fågel.

DSC_0438
Vitstjärnig blåhake
DSC_0445

DSC_0455

DSC_0441

DSC_0475
Rödhake

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.