Med dold kamera, mikrofon och med en fejkad homosexuell försökte reportrarna Herman Reuterswärd och Ali Fegan på Uppdrag granskning att sätta dit några präster för att de inte uppges följa svenska kyrkans beslut att acceptera och stå bakom homosexuella. Bruket av dold kamera är kontroversiellt och den här gången höll det inte.
Uppdrag gransknings reporter bokade möte med nio präster runt om i landet och presenterade sig som ung, kristen och homosexuell man som har svårt att få ihop sin identitet. Samtalen och mötena spelades in med dold kamera. Kameran följde med till tre av dessa präster. Vi fick bl a följa med in i det heligaste, till bönen där en av prästerna bad för Kalle Larsson, som reportern kallade sig.
Prästerna var försiktiga. Men visst ville de hjälpa till. Kanske kunde Kalle få hjälp av Gud om han nu led av sin sexuella läggning. Jag satt där framför teven och väntade på det fruktansvärda, att någon av dessa präster skulle försöka bota Kalles påstådda homosexualitet. Men det hände aldrig.
Just dessa präster är uppenbarligen inte särskilt glada åt sin arbetsgivares beslut att stå bakom de homosexuella, och det är givetvis trist. Något som kyrkan måste ta itu med. Men i reportaget kändes det mest som om de tre försökte hjälpa en stackars medmänniska som ville bli av med något som han själv, fejk-Kalle, såg som ett problem.
Naturligtvis hade jag hoppats att prästerna klart och tydligt skulle ha sagt det självklara, att homosexualitet inte är någon sjukdom. ”Var stolt över din sexuella läggning och lev med Gud, som älskar alla människor, utan ångest eller rädsla.”
Men det sa ingen. Något avslöjande reportage blev det inte. Bara ett ljummet reportage som nog inte borde ha sänts, i alla fall inte med dold kamera. Det är knappast en nyhet att det finns rättrogna präster med en sorglig syn på homosexualitet. Och varför fick vi inte höra från någon av de andra 6 prästerna, som Kalle stämt möte med. Förmodligen för att de inte sa något dumt om homosexuella.
Jag själv. Jo, jag hoppas att det blir fler homosexuella präster och att de sopar undan resterna av ett gammalt förlegat tankesätt inom svenska kyrkan. Jag hoppas också att Uppdrag granskning, som jag ser som ett av SVT:s bästa program, känner med ryggmärgen när ett reportage inte riktigt håller.