Anna kan sitt hantverk

Svt:s nyhetsankare Anna Hedenmo har intervjuats i samhällsmagasinet Neo. Hennes argument känns i stora stycken som en frisk vind i ett ganska unket debattklimat.

Hon säger bl a att det är för mycket medhårsjournalistik.

”Man behöver ställa frågor, om inte annat så för att höra motargumenten, att höra svaren. När inte alla frågor får vädras blir det unket. Jag tycker det är viktigt.”

Så får hon frågan: ”Hur tycker du att journalister generellt förhåller sig till Sverigedemokraterna?”

”Jag saknar en nyfiken journalistik om SD. Jag menar – vad ligger de på, åtta, nio, tio procent. Ibland tredje, ibland fjärde störst…Sverige genomgår en stor förändring med ett parti som SD, ett främlingsfientligt parti, som är så pass stort i opinionen. Jag tycker alltför många journalister är upptagna med att fördöma och ägnar sig för lite åt traditionellt journalistiskt arbete: Vilka är de som röstar på SD? Hur ser deras Sverige ut? Vad lever de i för miljöer, hur tänker de …”

Jag håller med. En stor del av journalistkåren måste lämna sina politiska fållor och istället göra ett opartiskt, journalistiskt hantverk. Det är först då som SD:s verkliga politik kommer i dagen och först då finns en förhoppning om att väljarna tar sitt förnuft till fånga och väljer ett annat parti.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.