Kovändning i demokratins namn

I veckan gjorde regeringen en kovändning om studiebidraget. Svt:s Mats Knutson och många andra kommentatorer fick hjärtklappning och talade om bristande regeringsduglighet och politisk ryckighet. Oppositionen gjorde sig lustiga och kastade nya tomater på Reinfeldt och Borg.

Det sänkta bidraget var en del i ett finansieringspaket på 9 miljarder som finansminister Anders Borg lade fram för några veckor sedan. Tanken var att förbättra studenternas situation med höjda studiemedel på tusen kronor i månaden. Men satsningen måste finansieras. Regeringen ville bl a ta bort bidragsdelen till studiebidraget med 300 kronor.

Kritiken blev omfattande. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson ställde en berättigad fråga: ” Varför ska svenska ungdomar skuldsätta sig för att regeringen behöver låna pengar?”

”Feltänkt från början”, sa hon.

Och det verkar ju nu som om statsminister Reinfeldt håller med Magdalena Andersson. Han kastar förslaget i papperskorgen.

”Ett häpnadsväckande besked”, utropar Mats Knutson i Rapport.

Ett klokt beslut, skulle jag säga. Det häpnadsväckande är ju att regeringen över huvud taget lade fram förslaget för några veckor sedan.

Det är inte så vanligt att politiker på statsministernivå erkänner sina misstag. För ett misstag var det ju, det var ogenomtänkt och det är inte konstigt att oppositionen hånar regeringen. Men statsministern har lyssnat på opinionen. De må vara för att försöka rädda regeringens trovärdighet. Och visst har Mats rätt i att statsminister så fort som möjligt ville få bort frågan från valrörelsens agenda.

Men det är inte ett tecken på bristande regeringsduglighet att en statsminister lyssnar på väljarna och studenterna, respekterar demokratin, och har modet att ändra sig?  Bidragssänkningen blev fel och det kommer att svida i efterhand. Men det är nu åtgärdat.

Det är väl så demokratin ska fungera. 

Alla gör misstag, även politiker och regeringar. Det stora är att erkänna dem och rättat ill dem.

 

2 svar på “Kovändning i demokratins namn

  1. Lennart Larsson säger:

    Otroligt klantigt förslag. Men jag håller med. Det hade varit värre om han ine hade erkänt misstaget.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.