Karl Momen

Det står ett träd i betong mitt i saltöknen utanför Utah i USA, ett trettio meter högt träd med färgglada bollar. Trädet har gjort dess skapare och konstruktör Karl Momen känd över hela USA och stora delar av världen

Karl Momen föddes i staden Meshed i norra Iran 1934. Redan som tolvåring var han känd i staden för sin talang. Han gick till tehusen och frisörsalongerna och tjänade en slant på att måla porträtt av besökarna.

I början på 40-talet ockuperade Sovjetunionen norra Iran. En representant för det lokala sovjetiska kulturcentret i Meshed sökte i slutet av 40-talet upp den då 15-årige Momen och bad honom att måla ett porträtt av Stalin. Ett nej skulle inte ha varit hälsosamt så han målade ett två meter högt porträtt av den sovjetiske diktatorn. Porträttet hängde i kulturcentret till stadskuppen 1953. Det var så det började.

I slutet på 50-talet studerade han vid konstakademien i Stuttgart i Tyskland. Han kom till Sverige 1962 och blev svensk medborgare. Han arbetade då som arkitekt med sjukhus som specialitet.

Men i mitten på 70-talet, då han satt i rummet bakom kupan i radhuset i Vallentuna norr om Stockholm, var det inte sjukhus han ritade. Han målade på duk med olja. Sedan 1976 har han endast arbetat om konstnär.

Vid sidan av måleriet är litteratur och opera hans stora intressen. Flera av hans verk är inspirerade från William Shakspeares dramer och Rickard Wagners Nibelungens Ring.

Åren 2004-2006 fick han äran att delta i en vandringsutställning, Nexus, på museer i USA. Delar av den utställningen visades 2009 på Konstakademien i Stockholm. Han har under åren haft ett flertal utställningar med skulpturer och oljemålningar i bl a USA, Tyskland, Monte Carlo och Japan.

 

Den 25 februari till den 11 mars ställer Karl Momen ut på galleri Cupido på Svartmangatan 27 i Stockholm.

/Peter Dahlgren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.