Drottningens hemlighet

Det blir ett reportage som senare publicerades i stort sett varenda tidning i Skandinavien. Orsaken till det stora intresset var att kungen i reportaget uttalade sig i känsliga politiska frågor. Han kritiserade bland annat den svenska skolpolitiken vilket fick flera politiker från folkpartiet och vänster därom att gå i taket. En kung i Sverige får ju inte officiellt uttala sig i politiska frågor.

Men själv åker jag till Solliden under cover. Mitt egentliga besök gäller inte intervjun om Victorias skolstart. Jag åker dit för att överlämna ett dokument till Sveriges framtida regent, ett dokument som kommer att bli en ledstjärna för den blivande drottningen, Victoria. Det är i alla fall min förhoppning.

Vid diskussionerna på Solidens terass är drottningen genast med på dokumentets innehåll  och godkänner överlämnandet.

Kung Carl Gustaf är till en början tveksam men efter en stunds samtal ger också han sitt godkännande.

När vi promenerar över slottsgården är drottningen närmas rörd över initiativet till dokumentet. Torsten Jansson, som tittar in i kameran med sin stenhårda blick, känner inte till innehållet. Jag har berättat för honom att jag ska överlämna en teckning som min son Jonas har gjort till Victoria. Det är också den versionen som jag har givit kungen. Det är bara drottningen och jag själv som vet sanningen.

Victoria tar lite blygt men stolt emot dokumentet. Hon niger och säger tack, som hon har lärt sig. Tillsammans med drottningen tar hon av den röda rosetten och rullar upp dokumentet. Det är en teckning. Hon ler artigt men vet inte vad teckningen betyder.

Drottningen som granskar dokumentet vet. Jag tycker mig se tårar av tacksamhet i hennes ögon.

Efteråt när spänningen har lagt sig återvänder vi till terassen och pratar om hur det är att vara kung och drottning och samtidigt föräldrar. Kungen säger att de nog är som för de flesta andra föräldrar i Sverige. Drottning Silvia ler och jag ser i hennes blick att hon nog skulle ha velat ge ett annat svar, ett svar närmare sanningen. Men hon är lojal med sin kung och jag ler tillbaka och vi förstår varandra.

När vi lämnar Solliden säger Torsten i förtroende.

”Sverige har en vacker drottning!”

Jag håller med och drar in doften av rosorna i Solidens pampiga rabatter.

 

Peter Dahlgren

Foto: Leif Blom

 

 

5 svar på “Drottningens hemlighet

 1. Ola Theander säger:

  Underbar berättelse, Peter. Fina bilder. Har du titeln hovreporter någonstans i ditt CV? Annars är det läge att klämma in det.

  Svara
  1. Peter säger:

   Närmare hovet än så här kom jag aldrig. Men det var ett minnesvärt möte. Och vem vill inte dela en hemlighet med drottningen?

   Svara
 2. Torsten Jansson säger:

  Sa jag verkligen att Sverige har en vacker drottning? Och så här efteråt kan jag inte förstå att vi själva och inte TT fick stå för brakmiddagen vi kostade på oss efter vår lyckosamma intervju som TT tjänade hur mycket pengar som helst på.

  Svara
  1. Peter säger:

   Alltså, om jag ska vara ärlig så är jag inte säker på om det var du eller jag som sa att drottningen var vacker. Men jag vet att vi var eniga på den punkten.

   Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.