Så mycket bättre med Eva

Eva 2
Under våren har SVT sänt programmet ”Kulturfrågan – kontrapunkt”. Ett program långt över min kunskapsförmåga. Den kulturella gräddan i musik och litteratur med Ebba Witt-Brattström som den intellektuella frontfiguren har fnissat och tävlat och bubblat ur sig de mest fantastiska kunskaper om sådant jag knappt visste fanns. Det lär komma en säsong två om du har missat programmet.

Detta är alltså inte ett program för mig. Min allmänbildning räcker inte till för att finna glädje i den typen av program. Min fru, Lena, däremot har följt programmet med viss tillfredställelse. Jo, hennes intellektuella kapacitet är på ett annat högre plan än min.

Varför skriver jag om det här? Jo, därför att domaren i programmet, Eva Beckman, som har det övergripande ansvaret för SVT:s kulturutbud, ger mig behagliga vibbar. Det har alltid varit så med Eva Beckman. Jag minns nu inte alla program som hon tidigare har varit programledare för, men jag minns att jag alltid stannat upp och lyssnat och ofta blivit djupt imponerad.

Det hon gör blir alltid bra. Det hon ansvarar för, kulturutbudet, är ofta bra om än inte alltid. Blir det inte bra är det sällan Evas fel. Kulturutbudet med stjärnor som Babel och Kobra och det dagliga Kulturnyheterna bär Evas kvalitetsstämpel. Och nu kommer ett nya kulturellt debattprogram med arbetsnamnet ”SVT kultur live”, rapporterar DN. Det blir säkert bra.

Eva är en av många begåvningar som bidrar till att SVT är lite bättre än många av konkurrenterna. Hon är en kreativ begåvning som ger oss tittare det där lilla extra. Det är för sådana som Eva som jag ofta väljer kulturen på SVT framför konkurrenterna. Jo, hon är nog lite av en kulturförälskelse. Jag vet att jag aldrig når upp till hennes kapacitet. Hon lirar i en annan högre division. Men det är nog därför jag beundrar henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.