Morgonstund med Folke Waxin

Min radio är min väckarklocka. Problemet är att min radio lever ett eget liv. Den bryr sig inte om vad jag ställer i den på. Den väljer själv. Det innebär att jag ibland vaknar till Morgonpasset i P3 och ibland till P4 Stockholm.
Jag har, milt sagt, svårt för Morgonpasset, jag blir stressad av de hysteriskt, i falsett pladdrande, programledarna i Morgonpasset. Jag får rysningar av nyhetssändningarna i Morgonpasset vid åttasnåret då min radio slår på. Inte av innehållet, men av framförandet.
I P4 däremot får jag vid samma tid nyheter från Ekot. Jag får Folke Waxin. När jag får vakna till Folke Waxins lugna, seriösa och trovärdiga röst vet jag att dagen kommer att bli bra. Jag kan då stiga ur sängen med en känsla av tillförsikt och tro på framtiden. I själva verket handlar det här inte ett dugg om just Folke Waxin, det handlar om hans stämband. Det är en typ av stämband som passar bra för nyhetspresentation i radio.
Jag vet med mig själv att jag en morgon, när radion väljer Morgonpasset, kommer att fatta den lilla digitala fyrkanten (radion alltså) i sitt fula plasthölje och kasta den i väggen. Min fru Lena kommer att bli upprörd och den följande dagen kommer att bli kaosartad.
Hon kommer inte att förstå att jag kan bli så arg på några röster. Jag kommer då att försöka förklara att de forcerade rösterna i hög falsettliknande ton inte hör hemma i radio. Jag kommer att säga att cheferna som anställer nyhetspresentatörer endast borde väja sådana som har stämband som lämpar sig för radio. Stämband a la Folke Waxin. Jag vet vad jag pratar om. Jag har presenterat nyheter i radio och teve i drygt 20 år. (Jo, det finns massor med kvinnor som har stämband av samma kvalitet som de som tillhör Folke Waxin, men det behöver jag ju inte ens nämna)
Jag skulle kunna ställa in radion på P1, eller hur? Då skulle jag, om inte min radio under natten ändrade frekvensen, få en kvart Eko klockan 8 innan jag går upp. Men min radio är också min fru Lenas radio. Och hon vill ha skön musik att vakna till. Kompromissen har blivit P4. Rösten är grymt viktig i radio, det borde någon berätta för dem som gör Morgonpasset.
Jo, jag vet, jag skulle också kunna köpa en ny radio som gör som jag bestämmer. Men jag tvekar. Tänk om alla nya radioapparater har automatik som väljer Morgonpasset? Bara tanken gör mig sömnlös.
Och en annan sak. Vad kommer att hända när Folke Waxin går i pension? Snacka om mardröm!
24656

Kommentera