SVT svek sina tittare!

attentat-paris
I fredags kväll, när Paris attackerades av terrorister, svek SVT sina tittare. Det är sällan som jag har känt mig så besviken på min forna arbetsplats.
Jag syftar på tevesändningarna. På webben, svt.se, var det mycket bättre. Själv följde jag livesändningarna på CNN. Gång på gång klickade jag över till SVT. Ingenting. Ingenting. Och så vaknade TV 4 och långt senare, en evighet för en nyhetsjournalist, vevade SVT igång.

Detta schabbel, denna seghet från SVT är betydligt allvarligare än ett enstaka misstag. Här gick någonting i kras, någonting som kommer att vara mycket svårt att laga. Samtidigt visar nämligen kvällstidningarna sin spjutspets.

Kvällstidningarnas live-teve-sändningar var inledningsvis snabbare, bättre och mer informativa än SVT och TV 4, de ”riktiga” tevekanalerna. Och det har givit resultat. Jag kan nu läsa i Resumé att Aftonbladet och Expressen slog rekord denna kväll. Aftonbladet redovisar 5,6 miljoner startade strömmar för fredag-söndag. Nytt rekord. Expressen var inte lång efter. Dessa redaktioner, som för inte alls så länge sedan, av tevejournalister, betraktades som amatörteve, har nu slagit knock out på både SVT och TV 4.

Aftonbladets tv-chef Jan Scherman säger till Resumé: ”Den här helgen markerar vår position som primär nyhetskälla”. Dessvärre tror jag att han har rätt.

SVT:s styrka har sedan lång tid tillbaka varit dess pålitlighet, snabbhet och professionalism vid stora nyhetshändelser. Nu kom tevekanalen långt efter de andra. När SVT till slut fick fart på sändningarna var redaktionen ljusår efter de andra huvudkonkurrenterna. Det tog timmar innan SVT var på banan.

Det är inte medarbetarnas fel, ingen skugga ska falla på dem, att det blev så fel. Jag kunde nästan se frustrationen i mina före detta arbetskamraters ögon. Men inte ens de bästa journalister kan rädda situationen utan de resurser som krävs, resurser som är ett måste.

Det är inte SVT:s journalister som har svikit sina tittare. Det är deras chefer och den beslutande högsta ledningen.

Vid nästa stora nyhetshändelse på obekväm arbetstid, ja, då är det väl lika bra att välja Aftonbladet från början. Eller?

2 Comments

  1. P O · 17 november, 2015 Reply

    Bra rutet! Håller fullständigt med dig. Följde som du CNN, plus BBC och lite senare på natten P1. SVT var osynlig, som om ingenting
    hänt. Otroligt frustrerande. Förstår om nyhetsreportrar känner sig svikna av tv-ledningen, de önskade säkert ingenting hellre
    än att bli inringda och börja jobba. Att komma in för sent är hopplöst vet nåde du och jag av egen erfarenhet.

  2. Ola Theander · 18 november, 2015 Reply

    Kollade CNN, BBC och även Aljazeera. Alla var ordentligt ”på tårna”. Men SVT och SR sov…

Kommentera