En lägereld med glöd bättre än två som falnar

svt 2
På söndag börjar en ny epok i SVT:s nyhetsverksamhet. Då är det premiär för de nya regionala nyheterna. Under samlingsnamnet SVT Nyheter ska det bli fler lokala nyheter, nya sändningstider och nya redaktioner i Helsingborg och Södertälje. Nysatsningarna är bra. En eloge till SVT, som till skillnad från TV4, satsar på de lokala.

Men vad händer med lägereldarna på riksplanet, Rapport och Aktuellt?

Förmodligen är något på gång också där. Förhoppningsvis är det febril aktivitet bakom kulisserna. Det bara måste vara på det viset. Det är bråttom att göra något, glöden i dessa lägereldar håller snabbt på att falna.

Sedan lång tid tillbaka går Rapport på halvfart och Aktuellt är som en repris med ljummen bonus. En bonus innehållande kortdebatter, analyser och fördjupningar, som allt oftare tappar i kvalitet.

Nej, det är inget fel på dem som jobbar där. Men det är på något sätt som om de allt oftare saknar lusten, energin och glädjen. Kvaliteten är på tok för ojämn. Det gäller både presentation och inslag.

Inslagen som förr uppdaterades och inte sällan gjordes om helt till kvällen är i dag ofta desamma från tidig eftermiddag till sen kväll. Visst glimmar det till då och då. Skickliga utrikeskorrar som gör lysande jobb eller reportrar på hemmaplan som avslöjar och blåser liv i den falnande elden. Men undantagen borde vara regel.

Webben fungerar. Där känns värmen och viljan. Där är man på och det är ingen tvekan om att vår tids nyhetsglöd finns där. Med den nya tekniken är det inte svårt att förstå.

Konkurrensen från de nya plattformarna är svår för traditionell nyhetsteve. Det är just därför som det måste hända något. Nu.
Allt fler allmänbildade, nyhetstörstande unga, som t ex mina barn och deras vänner, ser nästan aldrig på Rapport eller Aktuellt. Det stör mig. Orsaken är bland annat att de har små barn och inte riktigt hinner med nyhetsprogrammen. Men också att de, i sin ständigt uppkopplade värld, redan är informerade om dagens nyheter när Rapports vinjett går igång. Därför måste Rapport bjuda på någonting utöver det vanliga. Någonting man verkligen vill titta på därför att det är bättre och gedignare än det övriga nyhetsflödet.

Men hur ska det bli bättre?

Här är mitt förslag:

En lägereld räcker. Slå ihop Rapport och Aktuellt. Kör under ett namn, en redaktion och en redaktionsledning. Sammanslagning sparar pengar. Satsa dessa på en enhet. Vi tittare vill se de bästa reportrarna, de bästa programledarna och vill höra A-laget i nyhetsdebatterna. Inget B-lag av journalistkollegor som utnämns till experter på något de inte är experter på. Var inte rädd för att välja bort i nyhetsflödet. Webben ger oss det andra. Satsa istället ordentligt på färre, viktiga nyheter. Gör det riktigt bra med fördjupningar, analys och uppdateringar. Gör inslag och reportage som tar tag i oss tittare, gör det som webben inte kan göra. Gör skitbra nyhetsteve.

Låt mig säga det igen. Det råder ingen brist på proffs, skickliga medarbetare på Rapport och Aktuellt. Men dessa medarbetare måste motiveras. Ge dem beröm, mer pengar och nya utmaningar. Slå ihop. Då kommer glöden och lusten att vara innovativ tillbaka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.