Sugen på en präst?

Åsa-präst
Åsa, en av prästerna som ska dejtas
Är du sugen på att dejta en präst?
I en ny programserie i Svt, ”Tro, hopp och kärlek”, får vi under Mark Levengoods ledning följa tre präster och en pingstpastor i deras vardag och församlingsarbete. Dessa fyra har en sak gemensamt, de vill ha någon att dela sitt liv med.

Är du den som de söker? Då kan du skicka in din ansökan till Svt.
När jag har läst så här långt känner jag en slags hjälplös förtvivlan. Är detta ännu ett program i serien ”Public service going down the drain”?
Tidigare har Svt bl a låtit gifta ihop personer som aldrig sett varandra. I ett annat program har kanalen samlat utstuderat jobbiga ungdomar och förvånansvärt korkade äldre i samma hus för att se vad som händer. Kanalen har satsat på ”Vem bor här?” ett tävlingsprogram där sex främlingar ska snoka runt hemma hos varandra. Vi har fått Ginas show, där den klart begåvade programledaren Gina Dirawis får visa att hon är fullständigt kass som skådespelare. Osv.

Och nu ännu en kärlekssatsning, Är du sugen på en präst? Jag bestämmer mig för att titta, jag är lite sugen, och sedan slakta. När jag har sett programmet inser jag att det är korkat att ha förutfattade meningar.
Jag blir intresserad av huvudpersonerna, prästerna Kristin, David, Åsa och pastorn Josef. Jag vill veta mer om dem. Programmet har en kärna av dokumentär och skulle kunna bli något riktigt bra. Det är bra filmat, bra musik och bra redigerat.

Mark Levengood (om han bara för en liten stund kunde sluta flina) presenterar prästerna för oss. Och här ska jag bli lite pinsam. Vore jag singel och minst tio år yngre skulle jag utan tvekan kunna tänka mig att, utanför tv-rutan, dejta både Kristin och Åsa. Det är två varma, intelligenta och spännande kvinnor.

Så där sitter jag i tv-soffan och känner mig lite dum. Men…

Varför detta urfåniga och plagierade uppslag: Är du sugen på att dejta en bonde, ensam mamma eller som nu i Svt, en präst? Varför inte istället göra en intressant dokumentär om dessa präster. Skit i dejtandet. Låt prästerna berätta om sina liv, låt dem tala om kärlek och sorg, om glädje och förtvivlan. Varje människa har sin story och jag vill verkligen höra historien om dessa präster. I detta första avsnitt finns en kärna av kvalitet. Av public service.

Kanske blir fortsättningen en söt historia med prästkärlek indränkt i Levengoodsötma och kändissugna friare. Någonting som man, i alla fall jag, inte mår så bra av och där det blir jobbigt att ta sig samman efter serien. Eller så får dokumentären och prästernas personlighet övertaget och eftersmaken blir värme och rent av kärlek. På det där äkta vardagsnära sättet som vi hade rätt gott om tidigare innan grabbgängen via sina produktionsbolag fick styra Svt:s utbud. Blir intressant att följa.

Tro, hopp och kärlek är en idé av utvecklingsbolaget Zodiak Dreams och produceras av produktionsbolaget Jarowskij för SVT.

1 svar på “Sugen på en präst?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.