Dianas tempel

Kruka
I Dianas tempel i parken bakom Karlbergs slott i Stockholm hittar jag den här ”urnan” där någon planterat ljung och murgröna. Jag är helt betagen av detta lilla stilleben. Det är så vackert. Jag letar efter en inskription men det finns ingen.
Dianas tempel
Gabriel De la Gardie köpte Karlberg år 1669 och anlade då en ny påkostad barockpark. Det byggdes orangeri, dammar, vattenkonster, parterrer och terrasser med buxbomsbroderier och trädplanteringar. Inspirationen till parken kom från Frankrike. Arkitekten Nicodemus Tessin den yngre fullbordade arbetet med parken. I slutet av 1700-talet gjordes parken om till en engelsk park efter dåtidens mode. Då tillkom promenadvägar och trädplanteringar.
Och på en liten kulle lät Gustav III åren 1790-1792 uppföra Dianas tempel till sjöguden Neptuni ära.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.