Ann-Marie Rauer – en pärla

Ann-Marie-Rauer
I dessa dagar då en rad kritiker ifrågasätter public service bestämde jag mig för att leta efter det som är bra. Och det finns mycket. Nyheter, sport och dokumentärer, som nästan alltid håller hög kvalitet lämnar jag åt sidan denna gång. Där är marken fast.

Underhållningssidan är mer problematisk. Jag håller med kritikerna om att färgen på den sidan av public service fasad flagnar. Ofta , för ofta, nonchaleras kärnpubliken, ytligt kommersiellt hopkok sprider sig som en löpeld i tablåerna. Det goda hantverket får stå tillbaka för statistik över tittarsiffror.

Men visst finns det sådant som lyfter. Det första jag tänker på är Kunskapskanalen. Det är public service och kanalen håller ofta hög kvalitet. Jag flyr ofta dit från det ytliga i det övriga teveutbudet. I Kunskapskanalen kan jag andas och imponeras. Och i TV2 njuter jag av ”Min sanning”. Ett lysande intervjuprogram i god public service-anda.
Men den här gången vill jag plocka fram en annan pärla inom public service.

Kulturprogrammet Sverige och dess programledare Ann-Marie Rauer. Kanske är hon den bästa av dem alla i den här genren, intervjuer med kända personer. Hon låter alltid den intervjuade träda fram utan störningar. Själv är hon tillbakadragen men inflikar alltid sina frågor vid rätt tillfälle och utan att avbryta. Hon är ett föredöme, en lyssnande, skicklig intervjuare.

Ann-Marie Rauer lyckas nästan alltid att få dem hon intervjuar att öppna sig, bjuda på sig själva. Till och med Ulf Lundell blev underhållande när hon intervjuade honom.
Den 7 mars samtalade hon med skådespelaren och regissören, Thommy Berggren. Och det blev ett underbart samtal med humor och små aptitretande avslöjanden.

Thommy Berggren, 77, sa bl a att han nu känner sig mogen för ett nytt förhållande. Men han vill inte ha någon ”tant”, han hoppas på någon yngre kvinna. Det här skulle mycket lätt ha kunnat bli pinsamt, manschauvinistiskt och gubbigt. Men det blev det inte. Det blev en diskussion full av självironi och humor. Mycket tack vare Thommy Berggren själv men också tack vare Ann-Maries förmåga att läsa av honom och ställa de rätta frågorna.

Så visst finns det pärlor där i tevehuset. Ann-Marie Rauer är en av drottningarna i public service-tv. Jag hoppas att nya vd:n Hanna Stjärne förstår det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.