Kompisjournalistik i SVT

Författaren och journalisten Anna Charlotta Gunnarsson kokar av ilska. Det är för få tjejpar som får leda teveprogram. Hon anser att killarna alltjämt har en gräddfil och nämner flera killpar i populära teveserier och hon kan inte förstå att public service-kanalen SVT inte sänder ett enda program som leds av en tjejduo. Hon fick utrymme i SVT Gomorron för att framföra sitt missnöje. Här har redaktören för Gomorron slagit världen med häpnad. Vilket Uppslag!

Anna Charlotta Gunnarsson kan tänka sig kvotering.

Vänta nu! Tjejpar? Det är alltså inte fråga om att det finns för få kvinnliga programledare i SVT. För det gör det ju inte. Särskilt inte på nyhetssidan, där vill jag påstå att SVT är ett föredöme. Men det här handlar alltså om par. Lösningar?

Man skulle kanske kunna ta in ännu en kvinnlig programledare i t ex Debatt eller byta ut Claes Elfsberg med ytterligare en kvinna i Aktuellt. Men här handlar det kanske om andra typer av program, typ underhållning.  Två tjejer istället för Robin vore en höjdare eller starta ett nytt program. ”Två tjejer mycket mer än två killar”, ett killfritt program om allt möjligt.  Fråga Doktorn har två tjejer redan men kanske kan man få in en tredje. Men då skulle väl killarna protestera. Triss är det bara för tjejer eller?

Gärna fler tejpar, självklart kommer de att göra lika bra teve som killar. Men jag blir konfunderad när journalister får sitta i tevesoffor och driva sin interna krav och lufta sitt missnöje över att de inte får göra teve på sina egna villkor. Lös det internt!

Höj ribban, SVT! Sluta med kompisjournalistiken! Låt hellre en sjuksyrra eller kvinnlig busschaufför få klaga över bristen på jämlikhet. Men inga fler  journalister som ”gnäller” över sitt jobb på bästa sändningstid. Ge oss verkligheten utanför tevehuset!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.